Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

KONTAKTY

NOVINKY

arr3Dodacie podmienkyDodacie podmienky    Pre maloobchodný predaj cez internetový obchod www.kralovnakuchyne.sk Balík... arr3Odstúpenie od zmluvyOdstúpenie od zmluvy   Meno, priezvisko, titul * Adresa bydliska * E-mail * Telefónne... arr3Reklamačný poriadokReklamačný poriadok REKLAMAČNÝ FORMULÁR Pre uplatnenie reklamácie si prosím stiahnite Reklamačný... arr3Reklamačný formulárReklamačný formulár REKLAMÁCIA Pošlite nám prosím poškodený tovar na adresu: GDPR s.r.o.... arr3Obchodné podmienkyObchodné podmienky VŠEOBECNÉ OBCHODNÉ PODMIENKY   V.O.P. (Všeobecné obchodné podmienky)...

TOVAR V AKCII

NAJPREDÁVANEJŠÍ


19. 05. 2020 | Mydlá

Výroba mydla má svoju tradíciu

Výroba mydla má svoju tradíciu

Mydlo ako také je dnes bežnou súčasťou našich domácností. „Čistota - pol života.“ Toto slovenské porekadlo si toho so sebou nesie viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Hoci je dnes mydlo v 21. storočí normálnou surovinou, výroba mydla má v dejinách ľudstva svoje počiatky. Ak chcete vedieť, do akého obdobia sa výroba mydla datuje a zároveň chcete vedieť v čom je podstatný rozdiel oproti dnešnej výrobe, čítajte ďalej.

Poznali ho už v Babylone

Približne 2 800 rokov p.n.l. boli obyvatelia vyspelého Babylonu prvými, ktorí mydlo používali. Mydlo vyrábali z tuku a popola. Používali ho hlavne na čistenie ovčej vlny a pri výrobe textilu.

Ďalšie písomné zmienky sa datujú do roku 1550 p.n.l, kedy egyptské papyrusy hovoria o zmiešavaní živočíšnych a rastlinných tukov spolu so soľami na výrobu mydlovej zmesi. V minulosti sa na výrobu mydla používali hlavne suroviny ako:

  • Popol
  • Kozí loj (živočíšne tuky)
  • Hydroxid sodný (soľ)
  • Rastlinné oleje

Okrem Babylončanov sa z dejín dozvedáme, že vo výrobe mydla boli šikovní aj Mezopotámci, Gréci či Rimania. Mydlo bolo používané hlavne na osobnú hygienu a čistenie textílie. Neskôr sa začalo používať i na lekárske účely.

Doba sa mení, kvalita rastie

Ak by tomu tak nebolo, mydlo by dnes bolo veľmi drahou a vzácnou komoditou, pretože by výroba trvala dlho a bola by enormne nákladná. Menovite možno z dejín vyzdvihnúť bývalého prezidenta krajiny galského kohúta Le Blanca, ktorý v roku 1791 objavil chemický proces, ktorý výrobu mydla značne zjednodušil. Následne začiatok 19. storočia priniesol rozvoj nových procedúr výroby mydla a od tých čias sa mydlo vyrába tradične. Pochopiteľne s drobnými vylepšeniami, ktoré prinášajú objavy v oblasti chémie a kozmetiky. Mydlo sa dnes vyrába pre konzumnú spoločnosť hlavne z dôvodu osobnej hygieny a na farmaceutické účely. Stalo sa samostatnou komoditou. Ak by vás zaujímalo, tekuté mydlo prišlo na trh iba v 70. rokoch minulého storočia.

Oproti minulosti sa dnes klasické mydlo vyrába hlavne horúcim procesom, ktorý zahŕňa mydlovú hmotu, rôzne esencie a silice, ktoré mydlo ako také obohacujú.

Fantázia bez hraníc

Viete, že mydlo si dnes pokojne môžete vyrobiť doma? Nejde pritom o nič zložité. Jednoduchý proces výroby mydla nájdete aj v našom predchádzajúcom článku. Ak máte kreatívneho ducha, pokojne využite formy na mydlo alebo špeciálne 3D formy, ktorými vytvoríte nádherné kúsky vlastného mydla. Silikónové formy v tvare srdiečka alebo klasické formy na mydlo budú dôkazom 100 % handmade mydla.

 

Formy na mydielka nájdete napríklad tu.

https://www.kralovnakuchyne.sk/Mydla-c4_11_2.htm

 

 

 

Hotové mydlové hmoty:

https://www.kralovnakuchyne.sk/Mydlove-Hmoty-Parafin-c23_0_1.htm

 

Zložky na výrobu mydla od základu (glycerín, hydroxid sodný...):

https://www.kralovnakuchyne.sk/Vyroba-mydla-c35_0_1.htm

 

Farby do mydiel (práškové, tekuté, MICA):

https://www.kralovnakuchyne.sk/MICA-farba-praskova-PGM50-5g-Zelena-d710.htm

 

Vône a éterické oleje:

https://www.kralovnakuchyne.sk/Etericke-oleje-Extrakty-c21_0_1.htm

 

Sušené bylinky:

https://www.kralovnakuchyne.sk/Susene-bylinky-c25_0_1.htm